Friday, February 17, 2017

Life in Matrikulasi Kedah. Bruhhh!

Assalamualaikum peoples!
Since result SPM 2016 akan keluar tak lama lagi kan lagi sebulan lebih kan? kan kan? So, saya sebagai senior anda akan menceritakan pengalaman "akak" belajar di matrikulasi. Gittewww. Matrikulasi sekarang sijil dia dah diiktiraf so lepas belajar kat matrik kalau nak cari kerja pun boleh. Tapi kalau boleh belajar la sampai habis then cari kerja. huhu

Image result for kolej matrikulasi kedah

Okey, first of all, masuk matrikulasi bukanlah satu perkara yang perlu disesalkan sebab actually banyak ja kelebihan yang orang luar tak nampak pasal matrikulasi ni.


Sebelum terlupa, aku nak cakap yang aku study kat Kolej Matrikulasi Kedah di Changlun sebab memang mintak kat situ pun. Kat KMK ada program untuk aliran akaun bagi yang minat akaun dan 2 program untuk aliran sains iaitu PST dengan PDT. Tapi tak ada beza banyak antara PST dengan PDT. Cuma PST ada 2 sem ja and PDT ada 4 sem. I got PDT program sebab masa spm dulu kantoi dekat subjek kimia. But lepas masuk matrik ni, subjek kimia ai dah tak kantoi. huhu alhamdulillah. Cana boleh tak kantoi? Matrik bukan susah ka? Stop! Mostly orang akan kata matrik susah pastu kalau pointer rendah kena tendang and whatever jelah. Semua tu tak betul okey. Sebab dekat matrik ni every chapter akan ada kuiz lepas dah habis belajar satu chapter tu. So, kalau korang study betul2 untuk quiz ni in sya Allah senang nak dapat A untuk final exam nanti. Selain quiz, kat matrik ni jugak ada banyak presentation dan presentation ni pun menyumbangkan markah untuk PSPM nanti. Soal kena tendang kalau pointer rendah tu, kalau korang study betul2, kerja semua siap, tak ponteng kuliah and tuto, in sya Allah benda2 camni takkan terjadi. Lecturer pun banyak membantu cuma student yang tak nak berusaha pi jumpa lecturer tu sendiri. Same like me :(

Student yang masuk matrik jugak akan diberikan elaun RM250 setiap bulan. Tapi makesure korang berjimat cermat laa sebab elaun ni kadang-kadang lambat masuk. Paham2 jelah ekonomi Malaysia sekarang ni kannn. Makanan kat KMK ni pun affordable so memang takkan ada masalah duit sangat lah. In sya Allah. Koop jugak disediakan untuk kemudahan pelajar membeli keperluan peribadi. Cuma kalau nak jenama branded macam Victoria Secret tu memang tak dapat lah nak oi. Kalau nak outing kat pekan Changlun pun boleh. Kat sana ada Cmart tapi barang agak mahal. Pandai2lah menjadi pengguna yang bijak, hew hew. Kalau nak outing dari kolej ke Cmart tu dalam 10 minit sampai laa and kalau naik teksi kena bayar RM2. Murah je uolss. Outing untuk pelajar perempuan hari jumaat and kalau pelajar lelaki hari sabtu. Nampak tak matrik kedah ni sangat menjaga pergaulan antara lelaki dan perempuan. hihi

Dekat KMK jugak ada disediakan transKoop iaitu bas koop bagi yang nak balik cuti naik bas. Haaa, matrik ni lebih kurang macam sekolah berasrama la sebab boleh balik tiap bulan. Kalau nak naik KTM or ETS pun boleh. Kalau dari kolej ke stesen KTM naik teksi around RM30 kalau tak silap. Tapi kalau naik teksi ramai2 boleh la jimat sikit. Dekat kmk jugak ada kemudahan lain seperti masjid, mesin atm dan mini pos. So, kalau nak solat jumaat pun tak payah nak keluar dari kolej, boleh solat kat masjid Khulafa' Ar-Rasyidin ni. Asrama pun disediakan untuk pelajar lelaki Blok A dan pelajar perempuan blok B dan C. Satu bilik ada 4 orang dan bukan katil double decker k. Dah la dapat katil single, pastu dapat meja study sendiri, loker yang besar, siap ada lampu meja, apa lagi yang hampa nak? hihi.  Relax2 "akak" tak maqah hampa pun.

Sampai sini dulu kot cerita pasal matrik ni. Nanti kalau panjang umur, In sya Allah aku akan buat part 2 pulak sekali dengan gambar kolej k. hehe. Kalau ada apa pertanyaan boleh comment kat bawah ni. Nanti I reply satu-satu k. In syaa Allah :) Bye.


NEW UPDATE : 28/7/2017
Since KJPP baru datang, banyak peraturan yang baru jugak. Kalau sebelum ni dekat kmk boleh bawak heater n iron tapi sekarang barang2 elektrik semua diharamkan kecuali LAPTOP SAHAJA. Dekat kmk ada grabcar selain teksi. So, uols boleh pilih nak naik teksi or grab untuk outing atau pergi ke ktm.



Lots of Love,
Insyirahabdulrahim


kalau nak fast respons boleh dm dekat ,

Instagram: insyirahabdulrahim
Twitter: nrinsyrh_


Read : Life in Matrikulasi Kedah. Bruhhh! Part 2

55 comments:

  1. penggunaan computer diperlukan ke ?

    ReplyDelete
  2. penggunaan laptop diperlukan ke ?

    ReplyDelete
  3. Toilet ada dalam setiap bilik ke? Dobi macam mana? Kalau nak mintak cuti(in case ada ahli keluarga kahwin) boleh ke?

    ReplyDelete
  4. Ir Anis Adibah : kalau ambik sc computer mgkin perlu una jugak. Tapi kalau tak bawak pun takpe sebab kat asrama block C ada cc :)

    Anonymous : toilet dekat luar bilik. Setiap aras ada 2 toilet. Boleh tapi bergantung kepada kebenaran HEP laa :D

    ReplyDelete
  5. bila bca entry ni, trgt hbis smua memories time matrik. Rindu sngt. Masjid pun meriah. puasa sunat isnin khamis ada berbuka kat masjid..

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum..sy nk ty, skrg ada lagi x elaun? maksudnya tuk kemasukan tahun depan lah..pastu kalau akaun, biasanya berapa tahun? terima kasih :)

    ReplyDelete
  7. sofeaamna: Waalaikumussalam.. Sekarang elaun masih ada tapi kalau parents dia gaji rm10000 keatas (kalau tak silap. Nanti boleh confirm balik dengan pihak matrikulasi) dah tak layak dapat elaun :) Akaun setahun je, 2 sem :D

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum sy nk tnya klu dpt pst mcm mna nk tukar ke pdt sbb tkt tk blh catch up

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fareez Azfar: boleh jumpa dengan pihak hep kalau tak silap. Tapi yg pasti boleh je nak tukar dari pst ke pdt sebab ada kawan buat macam tu :)

      Delete
  9. Assalamuaikum klu dpt pst mcm mna nk tukr ke pdt

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti pihak matrikulasi akan bagitau proses tu macam mana time orentasi nanti :)

      Delete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum, nk tnya. Nk msuk matrix ni kena brapa spm results? Klau 3 credits ja tpi semua pass bley gak ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. tak sure la mcm mna pemilihan dia huhu sorry tapi sy tak perform pun spm tapi dapat ja. alhamdulillah. yg dapat 2A saja pun ada

      Delete
  12. Assalamualaikum klu bwk kipas meja blh ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu tak sure tapi ada je kawan2 yg bawak senyap2 hehe

      Delete
  13. So ada x kemudahan spt iron smua tu?and dobi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. iron ada, dobi pun ada. jangan risau :)

      Delete
  14. Sy dh check td dpt matrik kt kedah utk 1 thn ..�� haha

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum,modul kita boleh pilih atau diorang akan bagi ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. diorang akan bagi tapi kita boleh je kalau nak tukar :))

      Delete
  16. ETS station Padang Besar ?

    ReplyDelete
  17. Transkoop tu dia boleh hantar semua negeri ke? Contohnya, sy dari besut, Terengganu ?

    ReplyDelete
  18. boleh sis ceritakan tentang hari hari pendaftaran sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah tak ingat sangat dah. tapi first day tu kena isi borang2 semua tu pastu buat ka matrik then check in bilik. pastu petang tu ada program camtu. hehe

      Delete
  19. Aslm sis sy nak tnye..brg2 elektrik tu mmg dah xleh bawak ke? Iron disediakan x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. dulu boleh tapi sekarang dekat kmk dah tak boleh bawak barang eletrik kecuali laptop. huhu iron dengan kettle ada disediakan :)

      Delete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. Semua soalan bosan la, okay saya nk tnya sis belajar dkt matrik kedah ni seronok tak? Selain drp belajar, we need to live to the fullest right? Boleh tak sis ckp sikit tentang keseronokan belajar di matrik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai, u boleh baca sini >> https://meinestorie.blogspot.my/2018/05/life-in-matrikulasi-kedah-bruhhh-part-2.html

      Delete
  22. Iron tk bole bawak pastu bilik iron tu byk dk iron ? Xsesak ka

    ReplyDelete
    Replies
    1. bilik iron selalunya ada 2,3 iron ja yang boleh guna. tak sesak kalau iron awal2 before pagi nak gi kelas tu

      Delete
  23. Sis kalau tukar dari pdt ke akaun mmg tk boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya boleh sebab ada kawan yg dari pdt tukar ke akaun. Tp nnt cuba tnya pihak kolej balik

      Delete
  24. Salam sis .. kan matrik ada daftar online and daftar manual.. kebetulan daftar online last esok..so daftar manual dia mcm mana ekk ? Apa yang membezakan dia dengan daftar online? tenkiu sis .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Yg ni taksure la dik sebab akak daftar terus ja kat kolej huhu

      Delete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. Macam mna klau pdt nak ubah ke pst? Bokeh ker? Mohon penjelasan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dari pdt nak tukar pst rasanya mcm takboleh huhuh

      Delete
  27. Assalamualaikum kak.. ketat sngat ke kt KMK ni.. Rambut berfesyen xbleh ka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Berfesyen yg mcm mna tu? Kalo still nampak kemas ok ja

      Delete
  28. nak tanya,banyak sangat ke presentation di matriks?sbb saya jenis yang agak pasif orgnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau yg tu ikut lecturer. Ada lecturer yg suka buat presentation byk2 ada yg tak

      Delete
  29. salam kak . kalau jubah boleh pakai tak dekat matrik kedah . sebab ada matrik yg bileh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, boleh kalau ada apa2 program. Tp takleh pakai g kelas

      Delete
  30. Salam.macam mana dgn mkn minum.adakah disediakan percuma oleh pihak kolej atau kena beli kat kafetaria.

    ReplyDelete
  31. Salam akak.. saya nak tanya.. dekat mana lokasi dobi/dryer ni ya? Saya tak jumpa dari td. Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat tingkat bawah sekali. Dobi tu mmg macam tersorok sikit. Cer nnt tanya akak2 fasi

      Delete
    2. salam kak, sy nk tnye coop kat mne ye ?

      Delete