Friday, February 17, 2017

Life in Matrikulasi Kedah. Bruhhh!

Assalamualaikum peoples!
Since result SPM 2016 akan keluar tak lama lagi kan lagi sebulan lebih kan? kan kan? So, saya sebagai senior anda akan menceritakan pengalaman "akak" belajar di matrikulasi. Gittewww. Matrikulasi sekarang sijil dia dah diiktiraf so lepas belajar kat matrik kalau nak cari kerja pun boleh. Tapi kalau boleh belajar la sampai habis then cari kerja. huhu

Image result for kolej matrikulasi kedah

Okey, first of all, masuk matrikulasi bukanlah satu perkara yang perlu disesalkan sebab actually banyak ja kelebihan yang orang luar tak nampak pasal matrikulasi ni.


Sebelum terlupa, aku nak cakap yang aku study kat Kolej Matrikulasi Kedah di Changlun sebab memang mintak kat situ pun. Kat KMK ada program untuk aliran akaun bagi yang minat akaun dan 2 program untuk aliran sains iaitu PST dengan PDT. Tapi tak ada beza banyak antara PST dengan PDT. Cuma PST ada 2 sem ja and PDT ada 4 sem. I got PDT program sebab masa spm dulu kantoi dekat subjek kimia. But lepas masuk matrik ni, subjek kimia ai dah tak kantoi. huhu alhamdulillah. Cana boleh tak kantoi? Matrik bukan susah ka? Stop! Mostly orang akan kata matrik susah pastu kalau pointer rendah kena tendang and whatever jelah. Semua tu tak betul okey. Sebab dekat matrik ni every chapter akan ada kuiz lepas dah habis belajar satu chapter tu. So, kalau korang study betul2 untuk quiz ni in sya Allah senang nak dapat A untuk final exam nanti. Selain quiz, kat matrik ni jugak ada banyak presentation dan presentation ni pun menyumbangkan markah untuk PSPM nanti. Soal kena tendang kalau pointer rendah tu, kalau korang study betul2, kerja semua siap, tak ponteng kuliah and tuto, in sya Allah benda2 camni takkan terjadi. Lecturer pun banyak membantu cuma student yang tak nak berusaha pi jumpa lecturer tu sendiri. Same like me :(

Student yang masuk matrik jugak akan diberikan elaun RM250 setiap bulan. Tapi makesure korang berjimat cermat laa sebab elaun ni kadang-kadang lambat masuk. Paham2 jelah ekonomi Malaysia sekarang ni kannn. Makanan kat KMK ni pun affordable so memang takkan ada masalah duit sangat lah. In sya Allah. Koop jugak disediakan untuk kemudahan pelajar membeli keperluan peribadi. Cuma kalau nak jenama branded macam Victoria Secret tu memang tak dapat lah nak oi. Kalau nak outing kat pekan Changlun pun boleh. Kat sana ada Cmart tapi barang agak mahal. Pandai2lah menjadi pengguna yang bijak, hew hew. Kalau nak outing dari kolej ke Cmart tu dalam 10 minit sampai laa and kalau naik teksi kena bayar RM2. Murah je uolss. Outing untuk pelajar perempuan hari jumaat and kalau pelajar lelaki hari sabtu. Nampak tak matrik kedah ni sangat menjaga pergaulan antara lelaki dan perempuan. hihi

Dekat KMK jugak ada disediakan transKoop iaitu bas koop bagi yang nak balik cuti naik bas. Haaa, matrik ni lebih kurang macam sekolah berasrama la sebab boleh balik tiap bulan. Kalau nak naik KTM or ETS pun boleh. Kalau dari kolej ke stesen KTM naik teksi around RM30 kalau tak silap. Tapi kalau naik teksi ramai2 boleh la jimat sikit. Dekat kmk jugak ada kemudahan lain seperti masjid, mesin atm dan mini pos. So, kalau nak solat jumaat pun tak payah nak keluar dari kolej, boleh solat kat masjid Khulafa' Ar-Rasyidin ni. Asrama pun disediakan untuk pelajar lelaki Blok A dan pelajar perempuan blok B dan C. Satu bilik ada 4 orang dan bukan katil double decker k. Dah la dapat katil single, pastu dapat meja study sendiri, loker yang besar, siap ada lampu meja, apa lagi yang hampa nak? hihi.  Relax2 "akak" tak maqah hampa pun.

Sampai sini dulu kot cerita pasal matrik ni. Nanti kalau panjang umur, In sya Allah aku akan buat part 2 pulak sekali dengan gambar kolej k. hehe. Kalau ada apa pertanyaan boleh comment kat bawah ni. Nanti I reply satu-satu k. In syaa Allah :) Bye.


*New Update : guys kalau korang nak tgok suasana dekat kmk boleh bukak I punya twitter ok!

Twitter : twitter.com/nrinsyrh_


NEW UPDATE : 28/7/2017
Since KJPP baru datang, banyak peraturan yang baru jugak. Kalau sebelum ni dekat kmk boleh bawak heater n iron tapi sekarang barang2 elektrik semua diharamkan kecuali LAPTOP SAHAJA. Dekat kmk ada grabcar selain teksi. So, uols boleh pilih nak naik teksi or grab untuk outing atau pergi ke ktm.



Lots of Love,
Insyirahabdulrahim




5 comments:

Ir Anis Adibah said...

penggunaan computer diperlukan ke ?

Ir Anis Adibah said...

penggunaan laptop diperlukan ke ?

Anonymous said...

Toilet ada dalam setiap bilik ke? Dobi macam mana? Kalau nak mintak cuti(in case ada ahli keluarga kahwin) boleh ke?

Nur Insyirah ★ said...

Ir Anis Adibah : kalau ambik sc computer mgkin perlu una jugak. Tapi kalau tak bawak pun takpe sebab kat asrama block C ada cc :)

Anonymous : toilet dekat luar bilik. Setiap aras ada 2 toilet. Boleh tapi bergantung kepada kebenaran HEP laa :D

exkmkian said...

bila bca entry ni, trgt hbis smua memories time matrik. Rindu sngt. Masjid pun meriah. puasa sunat isnin khamis ada berbuka kat masjid..