Wednesday, November 22, 2017

My experience sitting for MUET

Image result for MUET

Assalamualaikum people,
So November haritu aku ambik MUET sesi November dan March tahun depan pun aku akan ambik MUET lagi sekali. Eh kenapa ambik 2 kali? Haa, bergini ya ibu2 sekalian. Sir English aku suggestkan ambik MUET 2 kali untuk bulan Nov dengan March sebab sir aku kata kita taktau soalan sesi mana yang senang dan susah so untuk langkah berjaga2 dan untuk menimba pengalaman ambik MUET, sir aku suggestkan kami ambik MUET 2 kali. Kalau nak ambik MUET ni kena bayar rm100 kalau tak silap. Aku bayar guna duit elaun je hehe So, sini aku nak share sikit pengalaman aku ambik muet for the first time. kehkeh 

First exam yang akan kita start dulu ialah speaking. Semua orang takut speaking macam aku sebab aku ni jarang nak speaking dengan orang. huhu Tapi sir aku cakap, tak payah takut sangat speaking ni sebab markah dia sikit je and just cakap kalau merapu pun takpa asalkan tak keluar tajuk. Dalam speaking ni akan ada 2 task, task A dengan task B. Apa beza dia?

Task A : Individual speaking test. Masa ni korang akan cakap semua point yang korang tulis atas A4 paper. Haa, lupa nak cakap, sebelum korang start speaking korang akan diberikan masa untuk baca dan fahami soalan pastu kalau ada apa2 yang tak faham boleh tanya dekat examiner tu. Korang jugak akan diberikan masa untuk tulis point atas paper sebelum mula. Selalunya Candidate A yang akan mula dulu. Pastu masa candidate lain tengah cakap tu korang jangan la tidur pulak. Tulis apa yang candidate lain cakap sebab benda tu berguna untuk task B nanti.
Task B : Group speaking test. Masa ni benda yang korang tulis tu tersangatlah berguna untuk membantu anda nak present nanti. Masa ni korang akan berbincang sesama candidate point mana yang paling bagus. Tapi masa akan diberikan jugak tau. Nak berbincang tu jangan sampai bergaduh pulak. Masa ni bukan nak soal point sapa yang bagus tapi examiner nak tengok kerjasama antara groupmate pilih point tu dan sebab apa point tu dipilih.
Image result for muetspeaking test
Ni pulak gambaran kedudukam candidate dengan examiner nanti.

Untuk writting, listening dengan reading pulak akan dijalankan sekaligus pada hari yang sama. Bagi aku untuk reading dengan writting ni kena buat banyak latihan yang lecture korang bagi and banyakkan membaca untuk mencari idea yang terpendam gittuw. InsyaAllah nanti masa exam tak blank. Kalau listening ni pulak dia lebih nak uji pada kefahaman dan kepekaan kita. Sometimes dia tak cakap direct so kita kena faham sendiri maksud tersirat dia tu. Listening ni aku suka gila tapi bila time exam aku tak suka sebab kami buat exam tu dalam dewan tertutup so bila diorang pasang sound untuk listening tu dia jadi macam bergema. Pastu orang yang cakap tu pulak suara dia macam pelat sikit so hmm......... Cara aku study untuk listening, aku akan bukak radio english macam hitz.fm or apa2 jelah radio kegemaran korang. So masa dj tu tengah cakap, peka dengan apa yang dia sebut dan cuba translate dalam bahasa kita atau dengar news dalam english pun membantu :)

Goodluck untuk semua yang akan ambik MUET nanti :))




7 comments:

  1. First time dengar lecturer suruh ambil MUET dua kali. Kena score tinggi ke untuk MUET?

    ReplyDelete
  2. i do miss the moments taking muet with my fellow classmates back during study time.

    jmput la join and meriahkan segmen GA kt sini

    http://www.raydahalhabsyi.com/2017/11/comeback-giveaway-by-raydah-alhabsyi.html

    ReplyDelete
  3. Farah: heheh tu bukan paksaan pun. Terserah pada student nak ambik 2 kali ke tak. Tu sebagai langkah berjaga2 je :)

    ReplyDelete
  4. Good luck in whatever you do in life! ^^ Hana follow sini.

    ReplyDelete
  5. Nk tanye..saye dh amek muet bln november..then saye nk amek lagy bulan mac ni..n yg saye tau die akan amek result muet yg plg tinggi drpd dua sesi kite amekkan...n satu lagy soalan...result bln mac valid x utk isi upu nnti tuk degree..sempat x??? Ke die amek sesi yg bln november punye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faris Faisal: Yaa dia akan amik result muet yang paling tinggi. Rasanya untuk upu ni kena isi result yang bulan nov haritu punya. Or maybe awak boleh tnya lecturer awak :)

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete